Har du ojämna blodsockernivåer?

Har du ojämna blodsockernivåer?

Har du ojämnt blodsocker?

Att hantera sin diabetes med insulin är inte alltid lätt. Du gör ditt bästa och är noga med vad du äter, hur du tränar, och du tar dina läkemedel enligt instruktionerna, men blodsockernivån varierar ändå. Det kan vara riktigt kämpigt. Du känner att du inte alltid har kontroll, du upplever toppar och dalar. Du känner dig trött och irriterad och ibland känner du dig nedstämd.

Det är viktigt för dig att känna igen symtom på låga och höga blodsockernivåer, så att du kan behålla kontrollen och vet vad du kan göra för att behandla dem. Nu är det dags att agera.

Tala med din vårdgivare som ett första steg, han eller hon kan rekommendera justeringar som kan hjälpa dig att hantera din diabetes bättre. Läs vår praktiska diabeteschecklista för att hitta ämnen som du kanske vill ta upp med din vårdgivare.

Svängningar betyder inte att du inte anstränger dig tillräckligt – det finns flera orsaker till att blodsockernivåer kan svänga

Nedan följer några faktorer som kan påverka svängningar i blodsockernivåerna:

De läkemedel jag tar:
Är din nuvarande behandling den bästa för dig?
Vissa diabetesläkemedel, inklusive insuliner och deras doser, påverkar blodsockernivåerna och kan ge olika resultat för olika människor. Även om du följer behandlingen exakt såsom din läkare ordinerat så kan du ändå uppleva toppar och dalar. Du är inte ensam. Det är viktigt att du känner dig trygg och nöjd med hanteringen av din diabetes. Varför inte fråga din läkare om dina behandlingsdoser är på rätt nivå eller om det finns andra lämpliga alternativ som kan passa dig bättre?

Min diet:
Kan din vårdgivare rekommendera en bättre kostplan som passar din behandling?
En bra kostplan bör passa ditt schema, dina matvanor och din medicinska behandling. Be din vårdgivare om hjälp att hitta rätt kostplan som kan komplettera din diabetesbehandling och hjälpa dig att nå målet för din blodsockernivå.

När jag inte mår bra:
Har tillfällig eller kronisk sjukdom inverkan på din diabetesbehandling?
En vanlig förkylning, influensa eller allergi kan påverka din diabetesbehandling och hindra dig från att uppnå målnivån för din blodsockerkontroll. Berätta för din läkare om andra eventuella sjukdomstillstånd som du har. Små förändringar av din nuvarande behandling kan hjälpa dig att hantera ditt blodsocker bättre vid sjukdom.

Min aktivitetsnivå:
Påverkar din fysiska aktivitet din blodsockernivå?
Regelbunden motion och en hälsosam kost, tillsammans med adekvat/anpassad medicinsk diabetesbehandling, är viktiga faktorer för att hantera dina toppar och dalar. Tala med din vårdgivare om vilken motionsnivå som kan vara bra för dig. Han eller hon kan berätta för dig om du behöver ändra din aktivitetsnivå, dina måltider eller din medicinska behandling för att uppnå en bättre blodsockerbalans.

Tillfällen då jag känner mig nere och stressad:
Diskutera din stressnivå och ditt känslomässiga välbefinnande med din vårdgivare – eftersom dessa faktorer kan påverka din blodsockerkontroll.
Att hantera en kronisk sjukdom som diabetes innebär en känslomässig belastning. Du är inte ensam – många människor med diabetes upplever ofta höga nivåer av diabetesrelaterad stress och ängslan. Stressen med den dagliga hanteringen av olika resultat i blodsockernivåerna kan vara både frustrerande och överväldigande. Tala med din läkare, han eller hon kan lugna dig genom att hjälpa dig att skräddarsy din medicinska diabetesbehandling.